Over deze site

Over deze site

Een website gewijd aan een jaarlijkse wedstrijd van twee dagen.... hoe is dat mogelijk ?

Het verhaal is makkelijk...

Deze site is ontstaan in 2006, het jaar dat mijn club organisator was van het BOA (Belgian Open Air). Om meer resonantie te geven aan dit evenement, had ik voorgesteld om een website te creëren voor die gelegenheid.

We konden niet zeggen dat dat voorstel met veel enthousiasme werd ontvangen. Een site ? … en wat wil je erop zetten ??

Nochtans, de mogelijkheden leken mij evident. Aangezien ik de resultaten al invoerde sinds 1997 bij de meeste BOA, wist ik dat ik de lijst van de deelnemers had, van de exponent fabrikanten en van de resultaten van de laatste wedstrijden.

De domeinnaam was dus geregistreerd op 29 juli 2006. De oprichting van de site, de zoektocht naar oudere resultaten en later volgden de foto's. Voor de oprichting in 2006, werd de lijst met de ingeschreven deelnemers voor het eerst gepubliceerd en dat veel vroeger dan de verzending van de persoonlijke mededelingen.

Deze nieuwe mogelijkheid zorgde voor snelle mond tot mond reclame en de site had beginnend succes. Maar toen de wedstrijd afgelopen was, had de site minder succes en het bestaan van de site kwam op zijn einde. De eerste die zich manifesteerde was M. Roger Salvé van Cercle de Tir Amay Thiers. Zijn voorstel was om deze site te behouden om te kunnen gebruiken voor de komende jaren...

Het was een mooi idee, maar zoals we weten, het Belgische kampioenschap van luchtwapens is afwisselend georganiseerd door de regionale federaties. Persoonlijk had ik geen onwil om de site beschikbaar te maken voor de andere regio's, in tegenstelling. Maar niets kan opgelegd worden. In de volgende maanden, de verantwoordelijk van O&A van het Vlaamse gewest manifesteert zijn belang om het gedane werk van het vorige jaar verder te zetten omdat het volgende BOA in Mechelen georganiseerd was. Dan, in 2008, kwam de tour van Fléron (Luik) voor het Franstalige gewest.

Dit betekende het begin voor een definitieve site, voor sommigen werd het zelfs “de officiële site van BOA” !

De lijst van de shooters et de resultaten komen uit officiële bronnen. De accommodatie, de domeinnaam en de gebruikte materialen waren vanaf het begin op mijn naam en waren mijn taak. Dat was nodig, ik kon de site en mijn diensten beschikbaar maken voor de drie organisatorische regio's zonder dat daar mogelijke storingen of afleidingsmanoeuvres aan te pas kwamen.

Door het bestaan van het site en mij aanwezigheden op de meeste BOA waar ik de resultaten registreer, kwam het idee om enkele camera's te plaatsen. Zo konden we elke 20 of 30 seconden geactualiseerde beelden sturen en tonen op de site.

De techniek evolueert en zo konden we meer doen. De federatie besloot om het elektronische doelwit te gebruiken voor alle rondes en niet alleen voor de finale zoals de jaren ervoor.

Ik moest de resultaten niet meer inbrengen maar door een goede medewerking met de firma Meyton die de elektronische doelwitten plaatst , kon ik nog steeds de resultaten krijgen om ze op de site te plaatsen.

Voor de wedstrijd in Brugge in 2014, had ik besloten om een streaming te maken. Dat wil zeggen een stroming van video online genereren. Daar komt techniek aan te pas, maar dat is best simpel.

Een beeld, een bestand of een vooraf geregistreerde video sturen op een site zodat een bezoeker het kan krijgen, kan je doen door een gewone verzending (push). Het beeld of het document zal gedownload worden door de bezoeker om het te kunnen zien op zijn scherm. Maar om video’s online te kunnen zien, is de methode anders. Er wordt dan enkel toegang verleent tot internet door FTP en http zoals gebruikt bij beeldopnames en andere bestanden.

In werkelijkheid vraagt elke weergave van beeldschermen door videostroming, een opwekking van een stroomopwaarts van een camera. Maar de eenvoudige netwerkcamera’s zijn in staat om maximaal 2 tot 10 stromingen te genereren. Zelfs de professionele camera's van enkele duizenden euro's kunnen maar een tiental stromingen genereren. Dat is duidelijk voldoende als er honderden bezoekers zijn. .. Het is dus op dat moment dat de streaming komt. Er is maar een weg naar de camera, het opwekken van een enkele stroming... het bedrijf zorgt om tientallen, honderden of duizenden stromingen beschikbaar te maken. Het is maar een kwestie van prijs !

Toch blijft er een belangrijk obstakel...

Om streaming video’s te kunnen tonen, moeten wij toegang krijgen tot de configuratie van de router (die router is geïntegreerd op de “modem” van internet in simpele versies) voor doorverwijzingen van de nodige poorten. In Brugge had de IT-beheerder van de inrichting een volledige dag nodig om de parade te vinden en om mij de redirect te doen. Jammer genoeg, was dat netwerk geopend voor iedereen en in gebruik door alle Smartphone van de aanwezige. Dat vermindert sterk de vereiste debiet om goed te kunnen functioneren.

Tegenwoordig is er veel veranderd. Sinds een paar jaar gebruik ik 4G en een tunnelsysteem dat geen port forwarding meer nodig heeft.

Wij kunnen ons nog afvragen waarom ik mij aanhoud om dit te doen maar de uitleg is simpel.

Alles begon door de ontdekking van de “Belgian Open Air” in 1997. Het viel mij direct dat ik bij de enige groot evenement van België was. Niets, geen enkele schietwedstrijd komt op hetzelfde niveau dan deze gewapende air wedstrijd. Deze discipline is veruit degene die het beste vertegenwoordigt aan mensen die niets kennen van de schietwereld. Een wedstrijd met kogels zou meer beveiligingsbeperkingen en meer verstand brengen bij een beginner publiek.

De tweede reden is dat ik niet bij de mensen hoor die wachten tot anderen iets doen, ik zie liever wat ik kan brengen, creëren of afwerken door mijn eigen werk....

Pierre
Schepper, eigenaar en webmaster van de site www.belgian-open-air.be


Pagina gelezen 10338 keer